Mafoma Reeuwijk foto en video accessoires
(Artikelnr: 60876)

 

Levenhuk M20 Large Planisphere (Engelstalig)


Een planisfeer is een roterende sterrenkaart die je snel en gemakkelijk helpt om uit te vinden welke hemellichamen op een bepaalde datum en tijd op je locatie kunnen worden waargenomen. Tijdens het observeren van de nachtelijke hemel merkten onze voorouders dat deze het hele jaar door voortdurend verandert. Door de draaiing van onze planeet (rond de Zon en rond zijn eigen as) varieert wat we op de hemelbol zien naarmate de maanden verstrijken, en zelfs overdag! Dit besef heeft geleid tot het ontstaan van een planisfeer die mensen in staat stelt om de helderste astronomische objecten op een bepaalde datum en tijd in toekomstige (of vroegere) waarnemingen te lokaliseren.

Hoe werkt het? Een planisfeer bestaat uit een sterrenkaart en een schijf, met markeringen van data (op de kaart) en tijd (op de schijf). Nadat je de datum en het uur op deze stukken hebt uitgelijnd, kun je door het ovale venster van de schijf de voorstelling van de nachtelijke hemel zien. Je kunt geen jaartal op de planisfeer kiezen omdat de locatie van de sterren hetzelfde blijft, of het nu honderd jaar geleden of duizend jaar in de toekomst is.

Levenhuk M20 planisfeer is ontworpen voor 45°-63° noorderbreedte (Seattle is ongeveer 47° noorderbreedte, anker is ongeveer 61° noorderbreedte), wat betekent dat het alleen de sterrenbeelden laat zien die vanaf deze coördinaten te zien zijn.

Aanvullende informatie:
Een planisfeer toont je de representatie van de hemelbol op een bepaalde datum en tijd. Stel eenvoudigweg de datum op de sterrenkaart af op de tijd op de schijf (bijv. 21 januari 2200 uur).
De noordpool staat in het midden van de kaart, met daarnaast Polaris of Poolster.
De sterrenkaart toont sterren die helderder zijn dan de derde stellaire magnitude (hoe groter het punt, hoe helderder de ster). De helderste sterren worden aangeduid met een naam.
Zowel de sterrenkaart als de schijf zijn gelamineerd.
Het is heel eenvoudig om een planisfeer te gebruiken, en de informatie die het geeft is van onschatbare waarde voor je waarnemingen.

Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 9,95 *
Aantal: Bestel hier
Op verlanglijst
 

Verzendkosten

€ 7,50 

Relevante producten
Reviews Review toevoegen

Deze review wordt niet direct geplaatst omdat deze eerst  goedgekeurd moet worden door de beheerder. Wanneer deze review goedgekeurd is, verschijnt hij op deze pagina.

Geen reviews gevonden.